Stikli un stiklu paketes.

Šoreiz, Jums nedaudz pastāstīšu par stiklu veidiem un niansēm, kuras ir lietderīgi zināt pasūtot stiklus. 

Divstiklu vai trīs stiklu pakete?

Latvijas klimatam, es ieteiktu izvēlēties trīs stiklu paketi, jo tās energo efektivitāte ir divas reizes lielāka nekā divu stiklu paketei. Ja divu stiklu paketei ar selektīvo pārklājumu siltuma koeficients ir 1.0-1.1 W/(m²K), tad attiecīgi trīs stiklu paketei būs 0.5 W/(m²K). Trīs stiklu paketei arī skaņas caurlaidība ir kreitni labāka.

Es, mūsu cenu piedāvājumos, kā standartu iekļauju trīs stiklu paketes. Izņēmumā, ja logi un durvis ir paredzētas eksportam uz siltā klimata zemēm.

Starplikas starp stikliem:

Stiklu paketēm pa perimetru ir starplikas, kuras arī darbojas kā distanceri starp stikliem. Tirgū kā standarts un ekonomiskā opcija ir alumīnija starplika. Ja pieejot pie sava loga un skatoties uz stikla malu kura atrodas iedziļināta logā, redzēsiet metāla starpliku, tad tā ir alumīnija. Ir pieejamas arī siltākas plastmasas starplikas. Kāpēc plastmasas starplikas ir siltākas par alumīnija opciju? Diezgan vienkārši! Šīs starplikas darbojas kā termotilts, kurš no iekšējā stikla uz ārējo un otrādi, pārvada siltumu vai aukstumu. Metāls būs ievērojami aukstāks par plastmasu.

Manuprāt, siltās starplikas būs arī vizuāli pievilcīgākas, jo ir pieejamas vairākās krāsās. Tumšos logos, melnas starplikas izskatīsies labāk salīdzinot ar spīdīgām alumīnija.  Es kā standartu savos cenu piedāvājumos iekļauju siltās plastmasas starplikas.

Rūdīts stikls:

Rūdīts stikls ir drošības stikla veids, kas ir apstrādāts termiskajā vai ķīmiskajā procesā, lai palielinātu tā izturību. Kad rūdīts stikls saplīst, tas saskaldās mazos kvadrāta gabaliņos, nevis asās šķembās, samazinot traumu risku. To izmanto vietās, kur drošība ir svarīga. Logi un durvis būtu viens no pielietojuma veidiem. Rūdīts stils, salīdzinot ar standarta stiklu gaismu lauž savādāk, tādēļ standarta un rūdīta stikla tonis atšķiras. Ja kāds no ārējiem stikliem vienā telpā, vai fasādē ir nepieciešams rūdīts un, lai stiklu toņi neatšķirtos arī pārējo stiklu pakešu ārējos stiklus telpā, vai fasāde ieteiktu likt rūdītus.

Laminētais stikls:

Laminētais stikls sastāv no diviem vai vairākiem stikla slāņiem, kas savienoti ar starpslāni- izgatavotu no PVB plēvēm. Šis starpslānis notur stiklu kopā. Ja tas saplīst, starpslānis novērš to no sadales asajos gabaliņos. Laminētais stikls nodrošina uzlabotu drošību, skaņas izolāciju un aizsardzību pret UV starojumu. To bieži izmanto jumta logos. Ja jumta logs plīst, tad nekas nekrīt uz galvas, bet gan paliek karājoties plēvēs. Ar šīm plēvēm tiek nodrošināta drošības klase. Jo vairāk plēves, jo ilgāku laiku aizņem ielauzties telpā plēšot stiklu un plēves.

Tonētais stikls:

Tonētais stikls tiek izgatavots, pievienojot krāsvielas stiklam ražošanas procesā, mainot tā caurspīdīgumu un samazinot gaismas caurlaidību. Tonēts stikls palīdz kontrolēt apgaismojumu, nodrošina privātumu un uzlabo energoefektivitāti, samazinot saules siltuma uzņemšanu telpās. Praktiski kā tas darbojas? Tonētais stikls tiek novietots ārpusē, kur tas uzņem daļu no saules starojumu. Rezultātā tas silst, taču tajā pašā laikā ārpusē atdziest, jo uz telpas iekšpusi atrodas divi gāzes kambari (90%argons un 10%gaiss), kas neļauj ārējam stiklam, kurš ir uzsilis, siltumu atdot uz telpas iekšpusi.  Tonētais stikls rada spoguļa efektu, kas dienas gaismā nodrošina privātumu. Tikai paturiet prātā, ka spoguļa efekts būs tad kad telpa būs tumšāka par ārpusi. Vakarā, kad mājā ieslēgsiet gaismas, spoguļa efekts nedarbosies.

Saules aizsardzības stikls/ selektīvais stikls:

Šis stikla pārklājums ir paredzēts, lai mazinātu ultravioletā un infrasarkanā starojuma daudzumu. Kas caur to iekļūst, vienlaikus atļaujot redzamajai radiācijai(gaismai) iekļūt telpā. Šis stikls palīdz kontrolēt iekštelpu temperatūru, samazinot siltuma uzņemšanu siltā laikā un siltuma zudumus aukstā laikā. Standarta selektīvais stikls ir caurspīdīgs bez tonējuma, bet selektīvais stikls ar saules staru kontroli būs ar tonējumu. Trīs stiklu paketei būs divi stikli ar selektīvo pārklājumu, bet divstiklu paketei viens.

Termošoks stiklam:

Mēdz gadīties, kad stikls saplīst pats no sevis. Termošoks notiek stiklam, kad ātras temperatūras izmaiņas izraisa tā nevienmērīgu izplešanos vai saraušanos. Tas rada stresu un potenciālu plīšanu. Stiklam ir jutība pret termošoku, ja tas tiek pakļauts ekstrēmām temperatūras izmaiņām. Piemēram, tiešiem saules stariem, kam seko pēkšņa atdzišani no lietus vai ēnas. Rūdītam stiklam ir lielāka izturība pret termisko šoku nekā parastajam stiklam.

Ja jums ir nepieciešami alumīnija logi, starpsienas, stiklu jumtiņi, vai fasāžu sistēmas atceraties mūs! Mums aiz muguras ir daudz dažādas sarežģītības projekti. Ir iekrāta liela pieredze un zināšanas ar kurām es ar lielāko prieku dalos šeit, vai konsultējot klientus.

Droši zvaniet, rakstiet.  Atradīsim piemērotāko variantu atbilstoši, Jūsu projekta specifikai un vajadzībām.

Next
Next

Kā izvēlēties profilu sistēmu un logu ražotāju?